Begroting 2021

Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk volwassenen

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Om het doel te bereiken is het nodig om de eigen kracht van inwoners te activeren, dat inwoners laagdrempelig toegang hebben tot een breed basisaanbod van voorzieningen en dat wanneer nodig doelmatig persoonsgebonden maatwerk wordt geboden. De Thuis in de Wijk ontwikkeling speelt hierin een rol.
  • Vanaf 2020 worden de Wmo-maatwerkvoorzieningen ingekocht via een OpenHouse-aanbesteding. Dat betekent dat alle zorgaanbieders die aan de kwaliteitscriteria voldoen een contract aan kunnen gaan.
  • Gecontracteerde zorgaanbieders worden uitgenodigd om deel te nemen aan een Overlegtafel om samen tot innovaties van de ondersteuning te komen.
  • In 2020 zijn drie accountmanagers aangesteld waardoor er meer gestuurd kan worden op de contracten en de kwaliteit van de ondersteuning. In 2021 wordt het accountmanagement verder doorontwikkeld.
  • In 2020 wordt een toezichthouder rechtmatigheid voor de Wmo aangesteld. In 2021 wordt het rechtmatigheidstoezicht verder ontwikkeld.
  • In 2020 is een Actieplan opgesteld om meer te kunnen sturen op de instroom t.a.v. maatwerkvoorzieningen, zonder dat dit ten kosten gaat van de kwaliteit. In 2021 wordt dit verder uitgewerkt en geïmplementeerd in samenhang met Thuis in de Wijk.
  • Met de toenemende vergrijzing en de trend dat ouderen zelfstandig blijven wonen wordt een groot beroep gedaan op mantelzorgers. Deze (langdurige) zorg kan zwaar zijn en leiden tot overbelasting. In 2021 gaan we nieuw mantelzorgbeleid ontwikkelen waarbij we inzetten op een beter bereik van mantelzorgers, versterking van het ondersteuningsaanbod, structurele aandacht voor de positie van de mantelzorger bij de inzet van zorg en welzijn, jonge mantelzorgers en mantelzorgvriendelijke werkgevers.
  • Nissewaard vergrijst. Het aandeel 75-plussers verdubbelt de komende 20 jaar. Dit heeft gevolgen voor de woonbehoefte, inrichting van de openbare ruimte maar ook voor het beroep op zorg en welzijn. In het Beleidsplan Sociaal Domein dat in 2021 verder wordt ontwikkeld besteden we aandacht aan wat ouderen nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen en te participeren in de samenleving.
  • In 2021 gaan we inzetten op het beter signaleren van eenzaamheid en verder versterken van het netwerk van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Daarbij hebben we specifiek aandacht voor jongeren en eenzaamheid in relatie tot armoede. Ook starten we met AutoMaatje en de inzet van dieren tegen eenzaamheid.
  • Dementievriendelijke samenleving: Met de vergrijzing groeit ook het aandeel ouderen met dementie. In 2021 blijven we inzetten op dementievriendelijke samenleving met kennis en begrip voor deze doelgroep en passende voorzieningen.
  • In 2020 wordt een plan van aanpak Personen met Verward gedrag opgesteld. In 2021 wordt dit verder geïmplementeerd.
  • Voor 2021 is het voornemen om het contract met de GGD Rotterdam-Rijnmond voor Toezicht op de Wmo te vernieuwen en uit te breiden. Besluitvorming hierover vindt in oktober 2020 plaats.  
  • Er wordt uitvoering gegeven aan het actieprogramma Geweld hoort nergens thuis 2019 - 2021 Rotterdam Rijnmond.
  • We zetten Innovatieve ideeën in ten behoeve van preventie instroom en verbeteren doorstroom Maatschappelijke- en Vrouwenopvang.
  • Voor Beschermd wonen geldt dat sociale inclusie het uitgangspunt is.
  • Voor Beschermd wonen zal naar schatting 30% van de huidige cliënten populatie uitstromen naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit in verband met het openstellen van de Wlz voor de doelgroep cliënten die levenslang intensive geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.
  • Rijk en gemeenten hebben in juli 2019 afgesproken tot een meer gefaseerde invoering van het objectief verdeelmodel voor beschermd wonen te komen. Hetzelfde geldt voor de doordecentralisatie en bijbehorende transitie. De gemeente Nissewaard pakt dit als Centrumgemeente samen met de regiogemeenten op.
  • In navolging van de aangenomen motie “Waardevolle zorg voor alle inwoners” zullen voor de Wmo en Jeugdhulp de mogelijkheden onderzocht worden of en hoe communicatie over kosten/tarieven positief kan bijdragen aan een bewuster gebruik van voorzieningen. In dit kader zal de afweging gemaakt moeten worden voor welke soort voorziening of onderdelen hiervan dit in meer of mindere mate een positieve bijdrage zal/kan leveren aan de te leveren hulp. Vanuit de Participatiewet is al duidelijk wat voorzieningen kosten, omdat mensen dat geld immers maandelijks krijgen.
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2020 09:43:11 met de export van 12/07/2020 09:38:30