Begroting 2021

Leren, participeren en ondersteunen

Werk, inkomen, armoedebeleid & emancipatie

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We voeren onze (wettelijke) taken uit op het gebied van onder meer re-integratie naar werk, preventie en aanpak van schulden en armoede, verstrekken van bijstandsuitkeringen, verstrekken van minimavoorzieningen, bieden van beschut werk.
  • We ondersteunen inwoners met een bijstandsuitkering bij hun duurzame ontwikkeling en, indien haalbaar, bij het vinden van een baan. Door de corona crisis loopt het aantal uitkeringen op. Het uitgangspunt is om ons te richten op instroombeperking, ontwikkeling/doorstroom en uitstroombevordering.
  • We vragen een tegenprestatie naar vermogen van bijstandsgerechtigden.
  • We hebben binnen Voorne-Putten Werkt leerlijnen ontwikkelt voor een betere aansluiting op de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt. In 2021 ontwikkelen we deze door. We intensiveren onze aanpak op preventie van schulden en armoede en het vergroten van het bereik van onze minimavoorzieningen.
  • We versterken de mogelijkheden tot vroegsignalering in samenspraak met private schuldeisers, zoals zorgverzekeraars, drinkwater- en energiebedrijven. We zetten ons in op tijdige, snellere en betere schuldhulpverlening om de omvang van de schulden te beperken en te werken aan oplossingen.
  • We bestrijden armoede onder inwoners onder andere met voorzieningen in natura zoals de Rotterdampas en de minimapolis bij CZ.
  • We verlenen subsidie aan organisaties die ondersteuning bieden bij schulden- en armoedeproblematiek, zoals de Papershop en Stimos.
  • Ons preventieteam voert financiële adviesgesprekken als er bijvoorbeeld gebeurtenissen zijn die erom vragen de financiële gevolgen op een rijtje te zetten. Dit kan telefonisch of persoonlijk, al dan niet anoniem. Door een financieel adviesgesprek krijgt de inwoner inzicht in de financiële situatie bij verandering en krijgt de inwoner handvatten om geldzaken op orde te krijgen en te houden.
  • Met stress-sensitieve dienstverlening willen we de ervaren stress verminderen bij inwoners die kampen met een langdurige stresssituatie. Geldgebrek is daar een voorbeeld van. We willen in ieder geval de geboden dienstverlening niet laten bijdragen tot het stressniveau. De klantmanager gaat naast de hulpvrager staan. Concreet betekent dit:

- Meer tijd per dossier beschikbaar stellen om zo de inwoner de benodigde aandacht te kunnen schenken;
- Opleiden van de medewerkers op het gebied van motiverende gesprekstechnieken en stress-sensitieve dienstverlening;
- Aanpassen van brieven en overige communicatie.

  • We zetten in het kader van fraude in op een integrale aanpak binnen het sociaal domein.
  • We ondersteunen anderstaligen bij hun integratie en participatie.
  • We bereiden implementatie en uitvoering van de nieuwe inburgeringswet die op 1 juli 2021 ingaat.
  • We zetten Social Return on Investment (SROI) in om meer werkgelegenheid voor de doelgroep te creëren.
  • We werken proces- en ketengericht en daarbij richten we klantprocessen in naar logica van de inwoners als klant.
  • Nissewaard rolt haar status als regenbooggemeente in 2021 verder uit en zet zich in voor de verdere acceptatie van alle personen binnen de LHBTI+ community. Begin 2021 willen we een start maken met het diversiteitsbeleid; wat hetzelfde kan inhouden als antidiscriminatiebeleid. Naast discriminatie kan ook racisme hierin een plek krijgen.
  • We werken toe naar langetermijnscenario's als gevolg van de corona crisis op de terreinen Werk, Inkomen, Armoede en Schulden.
  • In navolging van de aangenomen motie “Gezond leven voor alle leeftijden”:

1. Er is reeds contact met het sport- en cultuurfonds voor volwassenen om te onderzoeken of en hoe het mogelijk is om dit in Nissewaard aan te kunnen bieden. Naar aanleiding daarvan zullen we in 2021 bij de tussenevaluatie Financiële keten in beeld (het armoedebeleid) nagaan of het een plek kan krijgen binnen armoede en/of sport.
2. Er is vanuit het sport- en beweegakkoord en de gemeente een boekje ontwikkeld waarin het volledige vrijetijdsaanbod van Nissewaard te vinden is voor jong en oud, inclusief een overzicht van (financiële) ondersteuningsmogelijkheden. In 2020 is dit boekje ook uitgereikt aan de partners door Wethouder Hamerslag in theater de stoep. Eveneens is het gelanceerd voor de inwoners tijdens de High Five seizoens Kick Off in het centrum van Spijkenisse.
3. Activiteiten/programma’s om (kwetsbare) doelgroepen in beweging te brengen jagen wij aan en ondersteunen we waar mogelijk. Daarnaast stimuleren wij initiatieven om deze in te bedden in het standaard aanbod van verenigingen en andere sportaanbieders om de continuïteit daarvan te borgen. Waar daar vraag naar is worden verenigingen en andere sportaanbieders daar expliciet op ondersteund door de verenigingsondersteuners van de gemeente.
4. Er wordt dit jaar een start gemaakt met de ontwikkeling van een nieuw gezondheidsbeleid en een regionaal preventieakkoord. Hierin is ook aandacht voor het belang van beweging.

Deze pagina is gebouwd op 12/07/2020 09:43:11 met de export van 12/07/2020 09:38:30