Begroting 2021

Algemeen

Financiële positie

Ratio's

De hoeveelheid schuld in verhouding tot het eigen vermogen mag niet te ver oplopen omdat dat (op termijn) zou kunnen leiden tot problemen met de rentebetalingen en aflossingen. Een indicator daarvoor is de solvabiliteitsratio. Dit is de verhouding tussen het eigen vermogen (reserves) en de overige financieringsmiddelen. In de onderstaande tabel wordt weergegeven hoe deze ratio zich de komende jaren naar verwachting zal ontwikkelen.

Solvabiliteitsratio

De solvabiliteit van Nissewaard liet van de jaarstukken 2019 naar de begroting 2020 al een stijgende lijn zien. Met de verkoopopbrengst van de Eneco gelden bedraagt de solvabiliteit ca 25%. Hiermee zit Nissewaard boven de norm volgens de landelijke signaleringswaarde van 20%. Nissewaard bevindt zich hiermee in categorie B Middel risico.

In dit verband is het interessant om te bekijken hoe de schulden zich de komende jaren ontwikkelen. Dit is in de onderstaande tabel weergegeven.

Schuldontwikkeling

In de grafiek is de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle (doorgeleende) leningen te lezen. De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de eigen gemeentelijke schuldenlast ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft zodoende een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken.

Uit de bovenstaande grafiek blijkt dat de schulden als gevolg van de verkoopopbrengst van de Eneco gelden een dalende trend laten zien. Dit is een financieel gezonde ontwikkeling. Met een schuldquote van ca 75% blijft Nissewaard ruim onder het maximum (plafond) schuldquote van 130%. Nissewaard valt daarmee in categorie A Laag risico.

Deze pagina is gebouwd op 12/07/2020 09:43:11 met de export van 12/07/2020 09:38:30