Begroting 2021

Duurzaam ontwikkelen en wonen

Duurzaamheid

Wat gaan we daarvoor doen?

To do list Duurzaamheid 2020/2021:

Activiteiten met een hoge prioriteit

  • Warmtetransitievisie: Nissewaard heeft samen met de drie andere gemeenten op Voorne-Putten een Warmtetransitievisie ontwikkeld. Deze visie is door de gemeenteraad vastgesteld. In de visie is voor iedere wijk in beeld gebracht wat technisch en theoretisch gezien het beste alternatief is voor aardgas en zijn de eerste te zetten stappen beschreven. Nissewaard zet de komende jaren eerst in op het realiseren van besparing in woningen en gebouwen en het samen met andere gemeenten onderzoeken van de potentiële alternatieve warmtebronnen geothermie en restwarmte. In twee (delen van) wijken wordt de komende tijd gestart met de voorbereidingen om deze wijken ‘aardgasvrij-ready’ te maken in de periode tot 2030.
  • Wijkwarmteplannen: bij de vaststelling van de Warmtetransitievisie is ervoor gekozen om voor 2030 in twee (delen van) wijken te gaan starten met het treffen van voorbereidingen voor ‘aardgasvrijready in 2030. Dit betreffen de (delen van) wijken De Hoek en Vogelenzang-Zuid/De Akkers Centrum. Met de bewoners en de gebouweigenaren in deze (delen van) wijken wordt samen gezocht naar de beste oplossing, met eerst inzet op besparing en dan een keuze voor alternatieve warmtebron(nen). De andere wijken van Nissewaard staan voor na 2030 op de planning.
  • Aanpakken van kwetsbaarheden van de leefomgeving door veranderingen in het klimaat (wateroverlast, hittestress, etc): In 2019 is in beeld gebracht waar we kwetsbaar zijn voor veranderingen van het klimaat en in 2020 voeren we hierover klimaatdialogen met interne en externe stakeholders. Deze input wordt gebruikt voor het opstellen van een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie. Daarin staat welke maatregelen passend zijn en we kunnen uitvoeren vanaf 2021.
  • Ontwikkeling eigen windlocatie Plaatweg/Brielse Maasdijk.
  • Regionale Energiestrategie: Formuleren en bepalen van Nissewaardse aanbod in de Regionale Energiestrategie Rotterdam-Den-Haag.  In het aanbod geven wij aan hoeveel elektriciteit wij opwekken (zon en wind) binnen onze gemeentegrens, hoe wij de transitie gaan doen in de wijken, hoe de wijken van het gas afgaan, hoeveel energie wij gaan besparen in de gemeente en hoeveel energie wij lokaal opslaan dan wel omzetten. Middels de Concept RES is in juni 2020 een tussenstand gegeven van waar de regio staat in het proces.
  • Stimulering energiebesparing en duurzame opwek in koopwoningen:
    • De projecten waarvoor bij het ministerie van BZK verkregen in 2020 een specifieke uitkering is verkregen, zullen begin 2021 worden afgerond onder leiding van de gemeentelijk projectleider. Zo gaan we aan de slag met het verbreden van het mobiele milieustation en afvalcoach zodat deze tevens gaan dienen als energiebesparingsstation en –coach. Ook zullen er projecten gericht op het ondersteunen van bewoners in het betrekken van hun buurtgenoten of projecten op scholen gericht op (ouders van) leerlingen worden uitgevoerd. Er wordt gekeken of een tweede subsidie-aanvraag ingediend kan worden om nog meer activiteiten te kunnen uitvoeren.
    • We ontwikkelen we het gemeentelijk energieloket door om inwoners nog beter te kunnen ondersteunen in het verduurzamen van hun woning.
    • In 2021 hopen we - onder voorbehoud van goedkeuring door uw raad in het najaar van 2020 - te zijn gestart met het verstrekken van duurzaamheidsleningen voor particuliere woningeigenaren, als aanvulling op de landelijke energiebespaarlening.
  • Duurzaamheid wordt verder verankerd in prestatieafspraken met woningcorporaties.
  • Stimuleren elektrisch vervoer/onderzoek en versnelde uitbreiding laadpalen-infrastructuur: in 2021 zal het gemeentelijke laadbeleid verder doorontwikkeld worden en zullen meer laadpalen geplaatst worden om de groeiende vraag naar elektrisch laden te faciliteren.
  • Duurzame bedrijfsvoering en ruimtelijke ontwikkelingen: Programma duurzaamheid ondersteunt en faciliteert de lijnorganisatie om met de opgave duurzaamheid aan de slag te (kunnen) gaan door de reguliere werkprocessen en handelswijzen (verder) te verduurzamen.
  • Faciliteren van initiatieven van zon op dak, water en land.
  • In 2021 gaan we aan de slag met de uitvoering van de strategie Nissewaard Circulair, welke in de tweede helft van 2020 in besluitvorming wordt gebracht.
  • We werken verder aan de verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen. Samen met ondernemers maken we in 2020 een plan dat we (o.a.) in 2021 gaan uitvoeren. Deze samenwerking gaat deel uitmaken van de Regiodeal, waardoor we van aanvullende kennis, netwerken en financiering van het rijk gebruik kunnen maken.
  • Bewustwordingscampagne en communicatie.
  • Klimaatadaptieve tuinen:
    • In 2020-2021 wordt een pilotproject uitgevoerd in een deel van de wijk Waterland in Spijkenisse, waarbij via het aanbieden van subsidie en voorlichting onderzocht wordt hoe onze inwoners het meest effectief gestimuleerd kunnen worden om hun perceel klimaatadaptief in te richten.
    • In 2021 hopen we te starten met het verstrekken van kleinschalige subsidies om het aanleggen van groene daken te bevorderen bij bewoners. Mogelijk wordt die ook opengesteld voor groene gevels. De regeling wordt in de tweede helft van 2020 voorbereid.
  • Vergroening schoolpleinen
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2020 09:43:11 met de export van 12/07/2020 09:38:30